Followers

Monday, June 20, 2011

LEMPENG NYIOR MUDA...A.K.A PANKEK MALAYSIA..HE3...


tadaaa...

he3..
ni lempung nyior muda ye..
bukan pakai kelapa yg parut tu
pakai kelapa muda nye isi..then potong halus²..
mmg sedap..
terasa kelapanye...
ryan pun suka..
ni ummi ikut cara my MIL..

masa preggy kan rizzqy bnda ni yg wat ummi dok telan air lior jew..
xnak buat sndiri sbb arsanye x sama
nak yg MIL buat..
he3..
naya kan???
sib baik ummi menantu kesayangan..ahaks...

cer try wat...
mmg kompom sedap ooo....
terasa manis² kelapa tu...
cicah jew ngan ape²..
tp ummi cicah ni ngan gula jew..
cam masa kecik² dlu...
he3...


LEMPENG NYIOR a.k.a KELAPA
sumber : MAT GEBU DTS

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan kelapa parut putih, pilih kelapa berkulit basah - tukar ngan isi kelapa muda
1 1/2 cawan tepung gandum
1 camca teh baking powder (optional, tapi kalau letak lagi bess) - x letak pun
2 cawan air
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bancuh semua bahan diatas kecuali garam, kacau rata. Tambah garam secukup rasa, kacau lagi. Panaskan non-stick pan saiz 8 inci. Tuang sedikit minyak dan letak 3/5 senduk adunan, ratakan dan biar hingga perang, masak dengan api sederhana.
  2. Terbalikkan lempeng dan masak lagi hingga kuning keemasan. Angkat dan alih dalam pinggan. Buat kaedah sama pada baki adunan hingga siap. Hidangkan bersama kuah kari, gulai atau sambal tumis..