Followers

Thursday, September 22, 2011

PUDDING LYCHEE


bila MR.BABAH request nak makan pudding or agar²...
cepat² ler ummi cari resepi..
jenajalan kat blog kak ita ler..cam biasa....tgok resepi koleksi pudding kak ita..hmm..betul² mengiurkan....adoii..
so bila pilih²...
LYCHEE PUDDING menjadi pilihan mmi...
tp ummi ade lah dah ubah suai sikit...ikut bahan kat umah ni..almaklum ler..buat ot the spot kan...kenalah pakai bahan yg sedia ade jew....

rasanye sedap wey...lychee nye mmg kaw² ler terasa...cuma terasa santannye pekat ...maybe next time ummi kena tukar kepada susu lah..+ babah pun ckp santannye kuat sgt rasanye...



PUDING LYCHEE



1/2 paket agar2 strip (direndam ,pastu toskan) *lebih kurang 18 gram
1 1/2 liter air
1 cawan santan pekat
1 tin kecil susu pekat manis
1 tin susu cair
4 sudu besar gula
2 helai daun pandan - disimpulkan

Untuk Kuahnya
1 tin laici - laici tu di siat2kan 
2 tin air (gunakan tin laici sbg sukatan) ( 1 TIN AIR LAICI YG SEDIA ADE + 1 TIN AIR BIASA )
8 sudu besar gula 

Mula2 buat kuah dia supaya cepat sejuk. Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk (kecuali laici atau fruit koktel) dan masaklah hingga mendidih. Rasakan sendiri manis dia mengikut citarasa anda ya..

Untuk Pudingnya

Masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.

Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.

Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya.. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.

Ambil 1/3 dari adunan n masukkan laici + pewarna ( kalau nak letak kaler lah..i x letak pun ) n masukkan dlm acuan.

biarkan sejuk sedikit sehinga agak² kat ats tu ade lapisan keras..tp bukan keras sepenuhnye ye....then leh tuang adunan yg 1 lagi ( i letak kaler hijau )..then sejukkan dlm peti 


Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas

BUBUR KACANG HIJAU with DURIAN


hmmm..
xtahu dah nak ckp mende....bila post ini pic...lapo sudah...lg² bila teringat sedapnye DURIAN....
adoiii...setahun sekali jew wey kat umah ummi ni buat BUBUR KACANG DURIAN ni...
almaklum ler..umah ni yg makan cuma ummi + babah...rayyan pun makan ikut mood..lau time dia nak makan..mmg byk ler dia makan..
tp bubur kacang durian ni ummi perhati mmg rayyan suka sgt makan..sampai bertambah²...suka ummi bila tgok ank ummi selera makan...

makan panas² sedap...makan sejuk² pun sedap..tp MR.BABAH lebih suka makan sejuk²...simpan dlm peti ais..then baru makan...he3...

Kat bawah ni ummi bg skali resepinye..tp biasa ler..resepi cilok dari CMG...
tp masa buat tu ummi xde pun follow...bila tgok bahan..sama jew ngan CMG cuma cara CMG ngan ummi jew lain²..ummi ni main lebur jew..he3...x cam CMG..kena tapis²..so better ikut cara CMG ler kan..tertib sikit...he3...



BUBUR KACANG HIJAU with DURIAN

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan kacang hijau, cuci dan rendam semalaman
1 liter santan
1/2 cawan gula merah*
3/4 cawan gula pasir*
2 cawan air*(*dimasak hingga gula larut dan tapis)
1 biji durian, ambik isinya (anggaran 10 ulas)
1 helai daun pandan, disimpul
1/2 camca teh garam
Gula pasir secukup rasa (jika perlu)

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Rebus kacang hijau hingga kembang (air dia anda agak2). Masukkan air gula, daun pandan dan durian, kacau rata dan biar mendidih.
  2. Tuang santan, tambah garam. Kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau sekali sekala. Rasa dan jika kurang manis, tambah gula pasir secukup rasa. Masak sekejap dan matikan api.
  3. Hidangkan bersama roti atau biskut cream cracker dan bersama air teh tawar (tu mat lah yang minum, sebab bubur dah manis, jadi air teh biar tawar...)