Followers

Sunday, June 26, 2011

L.A.K.S.A.M

 

olla...
ni koje hari sabtu..
lama nak makan laksam / laksa kuah putih ni..
tp x terbuat² sbb mengaharapkan MIL yg buat..
he3..

last² x tahan punye pasal..
try ler wat laksam sendiri
he3
1st time oooo

alhamdulillah..
menjadi...

berulang jugak ler tgok MR.BABAH makan...he3..
bangga jap laki berselera makan...
yolah..
selalu omak ea yang buek..kali ni bini plak...


hmmm....lepas ni nak masak ape ea???




LAKSAM
By: Yani

Laksa 
3cwn tpg beras 
1/2 cwn tpg gandum 
4cwn air suam


Gaulkan semua bahan-bahan.
Panaskan kukusan. 
Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak utk mengelak dari melekat.
Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
Kukus sampai masak. 
Bila dah masak, keluarkan.
Biarkan sekejap sebelum digulung - supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak.
Ulang sampai habis 


Kuah Laksam
Ikan -
boleh guna kembung, tamban atau tenggiri (direbus, dibuang tulang) ita guna 3 hiris ikan tenggiri
1 inc halia
3 ulas bwg putih
5 ulas bwg merah
1 sudu teh  lada hitam
1 biji Santan 
3-5 keping Asam keping 
Sdkt garam 
Sedikit gula merah atau gula pasir

kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat. 

Bahan Ulam
timun
kacang panjang
taugeh
daun kesum

Kesemua bahan di atas di hiris halus.

Bahan Cili
cili merah 
belacan 
garam 
limau nipis atau limau kasturi

cili merah tumbuk dgn belacan, tambah garam sikit dan perahkan limau