Followers

Wednesday, September 21, 2011

CHEESE PUDING with OREO

CITE BASI LAGI DAN LAGI...
tp makanan ni idok ler basi kan...smpat di habiskan sebelum rosak..he3

mcm biasa..bila jalan² kat blog kak ita..tergoda lah ngan 1 resepi ni...
CHEESE PUDDING....tgok kak ita buat..mmg terliur...he3...
sudahnye ummi pun terikut² skali buat..he3...
ni ler hasilnye..tp idok ler bape lawo lau nak di bandingkan ngan kak ita nye...






CHEESE PUDDING with OREO


13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat
50g Mentega
sedikit oreo di buang creamnya - x buang pun...ltak jew.nak letak chipsmore pun boleh
50g serbuk cheese - tambah sendiri sb nak upkan lg rasa cheese


Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.


Pukul telur sehingga rata dan campurkan biskut dan tpg kastad.
Masukkan susu dan kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi dan tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.

Tuang ke dlm loyang atau acuan. layerkan dengan biskut oreo. Susun Biskut dalam loyang dan buat selapis demi selapis. Kemudian biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan

DONUT GEBU GEBAS

wah..kali ni feel nak makan donut plak...
dah lama ade resepi donut suria ni....donutnye mmg bak suria di  pg hari..he3...
gebu dan gebas..ha3..bahasa ape ler yg ummi guna ni...aiyoorkk..perosak bahasa sudah....

resepi ni ummi cilok dari MAT GEBU =====> DTS

he3..ni antara blog masakkan yg ummi selalu suka nak jenjalan.cuci² mata..and cuci² perut..i wish i can be their neighbor.hu3..kenyang perut hari² dpt makanan free..mcm ler depa nak bg kan..he3...

maka donut ni ummi goreng 1/2 tuk bekpes and 1/2 tuk minum ptg..he3...
ummi mmg hantu donut..lebih² lg kalau panas²...nyummmeeehhhhhh



DONUT SURIA

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 cawan tepung gandum
3 camca besar susu tepung
3 camca besar gula halus
3 camca besar lemak sayur (shortening)
1/2 camca teh garam 
200 ml air suam*
2 camca teh instat yeast*(*disatukan dan biar berbuih)
Sedikit lagi air (extra)

CARA MEMBUATNYA :-)
Satukan tepung gandum, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam. Kacau rata. Tuang bancuhan yeast + air suam dan gaul rata hingga menjadi doh, jika tak cukup air, tambah dengan sedikitlagi air. Uli hingga licin dan tidak melekat di mangkuk adunan.

Canai doh tadi dan terap dengan acuan donut, alih ke dalam dulang yang telah ditabur sedikit tepung, buat hingga siap. Biarkan 30 minit hingga naik 

Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel. Gaul donat dengan gula halus atau hias ikut suka...menghasilkan kurang lebih 17 biji donat...