Followers

Thursday, June 23, 2011

LAKSA JOHOR idaman hati !!!


he3..
entry sudah basi ler lau nak ikutkan kat laksa tu

hmmm
dah beberapa bulan dok ngidam nak makan LAKSA JOHOR..
finally terbuat gak
itu pun sbb BABAH beli ikan kembung tp ade yg x bape elok..
so malas nak goreng sbb kang x apsal hancur..
tu yg menjadi kuah laksa tu
he3...

and kebetulan ade spagetti kat umah
maka..LAKSA JOHOR ler yg jadi santapan tuk ptg tu..
nyummmeh wey

tapi kali ni terpedas sikit ummi wat..
terlebih lada hitam
ha3..
selalu beli lada hitam yg biji tu..
tp hari tu ummi guna lada hitam serbuk..hah..hambik ko makan sampai berpeluh²..
hu3...
dgn sambal belacannye lg..
sib baik sambal belacan x bape nak pedas..


he3..
amacam pic kat atas??
ok x??
leh gerak² gtu..
berpeloh ler nak memahami nak wat koje² yg bukan bidang ummi ni...
he3...
x kisah ler..
berhasil gak kan..

adoii
sehari 2 ni..
mood nak belajar buat blog makin menjadi² plak..
sib baik ade tutorial yg mudah di fahami...
lau x..
mahu hampeh jew blog ni

k lah..
nak melayan dak kecik ni...
menrengek jew..
pantang tgok ummi melayan tenet..


LAKSA JOHOR..

1 PAKET SPAGHETTI - di rebus 

Bahan utk kuah laksa

1kg ikan tenggiri atau kembung - direbus
1/2 mangkuk minyak
6 sudu rempah kari daging - dibancuh dgn air
2 mangkuk santan

Bahan A
10 tangkai cili kering
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 batang serai
4 cm lengkuas
4 biji buah keras
4 cm halia
2 cm kunyit

Bahan B
5 mangkuk air rebusan ikan
1/2 mangkuk kerisik
2 keping asam keping
1 sudu besar garam
1/2 buku gula melaka
2 kiub ikan bilis

Cara menyediakannya

Rebus ikan dan ambil isinyer, kemudian dikisar dgn air rebusan ikan.
Kisar bahan A hingga halus
Panaskan minyak di dalam periuk lalu tumiskan bahan A hingga terbit minyak. Masukkan rempah kari dan Kacau rata hingga sedikit garing. Kemudian masukkan kesemua bahan B.
Setelah itu masukkan isi ikan dan air rebusan ikan. Akhir sekali masukkan santan dan masak hingga kuah mendidih dan pekat.

Bahan-bahan yg dimakan bersama kuah laksa


taugeh,
 timun - dihiris halus, 
daun kesum - dicincang halus, 
bunga kantan - dicincang halus, 
bawang merah - dihiris bulat, 
limau kasturi 
 sambal belacan.