Followers

Thursday, October 20, 2011

PUDDING CAREMEL mantop!!!


taadaaaaa...
lama x updated blogkan...updated jew terus cite pasal makan...he3

ini perut mmg sokmo lapar lah...
tu yg ade jew idea nak buat mcm²...
tp nanti dah buat..bukan ummi pun yg habiskan
tukang habiskan adelah EN.BABAH..
he3..sbb tu bulat cikit perut nye sekarang....tp xpe..ummi tetap SAYANG BABAH...he3..

hmm
hr ni ummi wat PUDDING CARAMEL...
mesti dah ramai yg pernah buatkan...senang jew pun kan..x yah susah² nak pukul sampai kembang lah..ape lah kan...pukul cam nak buat telur dadar jew....pastu masuk dlm loyang..kukus terus...siap!!!senang kan?????

ade resepi yg buh tepung sikit dlm adunan ni..tp ummi x letak pun sbb ummi lebih suka yg jenis moist camni...
cepat cair dlm mulut..
lau yg letak tepung tu dia cam kukuh sikit tekstur dia...but sama sedap cuma kalau x letak tepung x bape nak keras lah kan...and ummi lebih suka mcm ni...



PUDDING CAREMEL 
3 sudu besar gula pasir
1 tin susu pekat
7 biji telur ayam
1 cawan air
1 sudu esen vanila

1. cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil. Masak sampai gula tu kekuningan. Pastu bila dah cair... lenggang2 loyang tu biar gula tu rata. Bila gula dah cair dan keperanganan ,tambahkan 2 sudu besar air. Ketepikan

2. Pukul telur sedikit sahaja, cukup sekadar kuning dan putih telur sebati. Pastu masukkan esen vanilla dan susu pekat tadi. Kacau rata. Baru masukkan air.
Last sekali tuang atas gula yang dah beku tadi.

3. Kukus sampai masak. Anggaran kukus tu dalam 45 minit.


4. Bila dah sejuk terlangkupkan. Simpan dalam peti ais untuk rasa yg dingin.