Followers

Monday, November 19, 2012

APAM MEKAR

hmmmm.....1st time buat apam ni..alhamdulillah menjadi jugak menu minum petang ummi sekeluarga....

saje nak try sebab apam ni menggunakan air soda kan...tu yg nak try..almaklum ler..jakun...he3...

resepi ni ummi dapat bila ummi godek² FB rakan²..and terjumpalah resepi ni...and alhamdulillah....bila buat ikut tips yg di berikan..mmg menjadilah...

nak buat apam mekar ni...ade tips² yg kite kena ikut untuk memastikan apam kite ni senyum lebo yew...kalau x..apam tu kadang²  senyum mcm nak x nak  jew....lagi haru dia x senyum langsung...he3

ini tips yg kite boleh ikut k...


1. mase nak kukus air tuu biar2 btol gelegak
2. bli aissoda dalam botol yng tidak berais
3. bole gune gula kasar gak
4. gune tepung cap kunci @ wau @ cempake
5. telo suhu bilik


ok..jom kite belek resepi





APAM MERKAH/MEKAR....senyummmmmm
resepi asal : KAK ZU FB 

bahan2

230 gm gula castor
2 biji telur...suhu bilik
1 sudu teh ovellete
letak ape2 paste untuk menghilangkan rase soda tuuu
1 tsp esen vanilla
250 gm tepung gandum
1 cawan aiskrim soda (
air gas
)...suhu bilik (
jangan penuh sangat..kurangkan skit je
)

cara2

1. pukul telur,gula dan ovellet hingge kembang...masukkan esen vanilla.

2. pastu masukkan tepung berselang seli ngan aiskrimsoda.


3. bhgikan kepade beberape bhgian..letak PEWARNE DAN PASTE yang disukai

4. kukus selame 7 hingge 10 mnit.

5. pastu..senyummmmmm lerr sbb apam menjadik..



MUFFIN MARBLE VANILLA & CHOCOLATE WITH CHOCOLATE FILLING

fuh..fuh..adoi..berabuk dah blog ni..dekat setahun x update rupanye..MALAS tul kan....hu3...

so nak updated resepi dulu..sape yg dah ade my FB.resepi ni dah lama dah buat.... resepi cilok dari CMG..he3 cam biasa r..

muffin ni sgt² light...ringan jew..sedap wey.... sila tgok resepi asal dari CMG kat CMG MUFFIN...mmg terbaik wok...he3




MUFFIN MARBLE VANILLA & CHOCOLATE WITH CHOCOLATE FILLING

resepi asal : CMG




BAHAN-BAHANNYA :-)
90 gram mentega
70 gram gula halus
110 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan diayak)
1 biji telur gred A
50 ml susu segar
3/4 camca teh esen vanilla
3/4 camca teh coklat emulco

FILLING :
CHOCOLATE PASTE ----TAMBAH SENDIRI



CARA MEMBUATNYA :-)


1. 
Panaskan oven pada suhu 180C, alas acuan mufin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.



2. Putar mentega dengan gula halus hingga sebati, masukkan telur dan terus memutar hingga putih dan kembang. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar. Putar sebati



3. Akhir sekali masukkan esen vanilla, kacau rata dan bahagikan adunan pada 2 bahagian. Satu biar pada warna asal dan satu lagi dicampur dengan coklat emulco, kacau rata2.



4. Sudukan adunan kosong ke dalam muffin cup tadi, diikuti adunan coklat, isi 3/4 penuh dan gunakan lidi sate atau chop stick, lorekkan sehingga mendapat kesan marble.


5. Bakar 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangka... Selamat mencuba untuk semua....