Followers

Tuesday, September 20, 2011

BILA DAH JEMU MAKAN NASI...


MAKANAN yg selalu akan ummi masak bila ummi dah malas makan nasi...
he3..
dah muak ler makan nasi hr²....maka ..western menjadi pilihan ummi..
biasanye mmg MR.BABAH pun akan suh masak spaghetti bila dah muak makan nasi...

he3..
resepi ni ummi jumpa kat majalah RASA lau x silap..b4 this ade try yg org lain buat tp cam x kena ngan tekak...

so ikut dlm magazine mcm ok sikit + x bape nak rumit and senang..and ummi sesuaikan ngan tekak seisi umah ni..








SPAGHETI BOLOGNESE

1 paket spagheti - di rebus dgn sedikit garam + minyak

2biji bawang besar - di dadu
3 ulas bawang puith - di ketuk
2 biji tomato - di dadu
1 batang sederhana lobak merah - di dadu
1 biji capsicum - di dadu
3 btg calery - di dadu
1 tin cendawan butang - di hiris
1 paket daging / ayam kisar
1 botol sos spagheti kimball
1/2 cawan air
sedikit oregano
2 helai daun bay
garam



1. goreng bawang putih hingga wangi + bawang besar...goreng hingga layu
2. masukkan carrot + capsicum + calery..goreng jap..agak² dlm 3 minit + capsicum
3. masukkan daging + air..biar smpai daging empuk + cendawan + sos spagheti..lau nak rasa pedas lg..+ serbuk paprika / sos cili
4. masukkan oreganu + daun bay n perasa kan dengan garam / gula

APAM KEW KEK BELANG?????

tadaaaa....
cantik x???
cantik kan?????he3..stock puji diri sendiri...
ini pun cite lama..
baru ade mood nak mengupdate blog kan...
gini ler rupanye....semuanye cite udah basi...
dok jenjalan kat blog kak ita..jumpa 1 resepi kek ni...
giler cantik wey....bahan² dia pun sng jew and sedia ade kat umah..maka..laju je lah ummi buat..tq kak ita sbb  share resepi



APAM BELANG

4 biji telur
2 sudu teh ovellet
1 sudu teh esen vanila
300 gm tepung gandum
220 gm gula halus
250 ml santan kara
1 sudu teh baking powder
pewarna

Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)