ehem²..dah lama x makan laksa ngan tomyam..
gabungkan sekali..LAKSA + TOM YAM..
nyummmeeehhhhh...sedap dgt...bertimbun seafood dlm ni...mmg terangkat ler..
sbnrnye ummi dah buat ni lama dah..since last 2 years kot..x pun last year...tpp mmg dah lama and dah byk kali buat...EN. BABAH suka lah makan...bila EN.BABAH suka makan..ummi pun suka lah nak buatkan....cuma bila dah betimbun resepi ygn nak di cuba...jd lamalah x buat resepi ni..he3...bila dah buat....mmg xdpt di lupakan...
LAKSA TOMYAM...
BAHAN² :
1 BUNGKUS LAKSA ------- rebus smpai empuk n gaul ngan sikit minyak
500G AYAM ------- potong kecik² + perap ngan asam limau
10 - 15 EKOR UDANG
7 - 8 EKOR SOTONG --- di potong bulat
2/3 BOTOL TOMYAM PASTE ----- i pakai 1 botol yg kecik
2 BATANG SERAI ------ di titik
3 HELAI DAUN LIMAU PURUT
1 GENGAM DAUN KESOM
200 ML SANTAN ------ pakai kotak kecik jew
1 LITER AUR
4 - 5 SB SOS IKAN
2 KUNTM BUNGA KANTAN ----- belah 2 ( i pakai 1 jew )
* 3 ULAS BAWANG PUTIH
* 6 ULAS BAWANG MERAH
* 1 INCI HALIA
* 1/2 INCI LENGKUAS
* 2 BATANG SERAI
* 1 SDT LADA HITAM -----lau nak pedas..boh lebih
bahan bertanda *----di kisar
BAHAN SAMPIGAN :
TAUHU --- di goreng n potong kecik²
TELUR REBUS --- di belah 2
TIMUN -----potong memanjang
TAUGEH ----- di celur dengan air panas
LIMAU KASTURI ----- belah 2
CARA² :
1. panaskan 1/2 cawan minyak.masukkan serai + bahan kisar and tumis hingga wangi.
2. masukkan tomyam paste and kacau hingga terbit minyak.
3. masukkan ayam and gaul rata..biarkan ayam empuk sikit
4. masukkan air and biar mendidih + daun kesum + bunga kantan + daun limau purut.
5. agak² dah mendidih..and dah ok..masukkan santan and biar kan kejap
6. masukkan udang + sotong ( xleh masuk awal..nnti kalau lama sgt masak udang + sotong akan jd liat )
7. bila dah mendidih ..masukkan sos ikan + garam + gula
8. siap!! boleh makan ngan bahan sampingan
BAHAN² :
1 BUNGKUS LAKSA ------- rebus smpai empuk n gaul ngan sikit minyak
500G AYAM ------- potong kecik² + perap ngan asam limau
10 - 15 EKOR UDANG
7 - 8 EKOR SOTONG --- di potong bulat
2/3 BOTOL TOMYAM PASTE ----- i pakai 1 botol yg kecik
2 BATANG SERAI ------ di titik
3 HELAI DAUN LIMAU PURUT
1 GENGAM DAUN KESOM
200 ML SANTAN ------ pakai kotak kecik jew
1 LITER AUR
4 - 5 SB SOS IKAN
2 KUNTM BUNGA KANTAN ----- belah 2 ( i pakai 1 jew )
* 3 ULAS BAWANG PUTIH
* 6 ULAS BAWANG MERAH
* 1 INCI HALIA
* 1/2 INCI LENGKUAS
* 2 BATANG SERAI
* 1 SDT LADA HITAM -----lau nak pedas..boh lebih
bahan bertanda *----di kisar
BAHAN SAMPIGAN :
TAUHU --- di goreng n potong kecik²
TELUR REBUS --- di belah 2
TIMUN -----potong memanjang
TAUGEH ----- di celur dengan air panas
LIMAU KASTURI ----- belah 2
CARA² :
1. panaskan 1/2 cawan minyak.masukkan serai + bahan kisar and tumis hingga wangi.
2. masukkan tomyam paste and kacau hingga terbit minyak.
3. masukkan ayam and gaul rata..biarkan ayam empuk sikit
4. masukkan air and biar mendidih + daun kesum + bunga kantan + daun limau purut.
5. agak² dah mendidih..and dah ok..masukkan santan and biar kan kejap
6. masukkan udang + sotong ( xleh masuk awal..nnti kalau lama sgt masak udang + sotong akan jd liat )
7. bila dah mendidih ..masukkan sos ikan + garam + gula
8. siap!! boleh makan ngan bahan sampingan