Followers

Tuesday, November 3, 2009

:: LUAHAN HATI UMMI ::

anak yg ummi dah fully BM for 1 year n till now even not fully BM

uihh..
lame bebenor yer ummi x updated..
lately bz skit ngan RYANZ n RRAFF ..
tu yg mcm malas2an jew nak updated..
he3...
lately byk tul blog2 ibu2 yg dok r menayang2 EBM mereka..
bangga ngan kurniaan yg ALLAH beri tuk di salurkan pada anak mereka..
tp ummi rasa r kan..ini ape yg ummi rasa ok...klau ade yg terasa or sakit hati..sila klik tanda pangkah n close trus my blog ni..klau dah smpai menayang2 mcm tu pastu ckp membangga diri..tu dah riak..ape hukumnye???jd berkat kew x tu??
ummi sakit hati??
yup..
ummi jd sakit hati pada mereka2 sbb x pikir psal perasaan ibu2 yg xde rezeki tuk fully BM ank mereka..
sape yg xnak bg susu ibu pada ank??...
tp klau Allah x bg rezeki di titisan susu ibu itu..nak wat camne kan..
kite cuma berusaha..Allah yg menentukan semua tu..
ummi sendiri still bg BM pada MR.RYAN smpai skrg..
tp xde r fully..sbb dah campur...but i'm still give him mine ok..xplak ummi sibuk nak bercerita selama ni..
erm..
klau ank2 tu di katakan fully BM..tp dah menelan air sirap dan sebagainya..cuma bukan FM..adakah dia still di katakan FULLY BM???
ummi xrasa mcm tu..
klau FULLY BM..means..
xde setitik pun bendalir lain selain BM yg si ank telan..kecuali ubt or air masak..
and ade gak artikel yg pernah ummi baca..
seorg ustaz tu ckp..
manusia2 skrg ni jd ganas or jahat mcm binatang sbb ibu2 xsuka bg susu ibu pada ank mereka??
what the h**l???!!!!...
klau mcm tu..
better kite bunuh jew baby2 yg kna buang tu..sbb kompom2 mnum susu lembu...and ank2 yg mnum susu FM..sbbnye akn jd jahat n ganas mcm binatang..
ntah ape2 ntah artikel tu..
nak membandingkan zaman sekarang n zaman NABI kite dulu..
pada ummi...
DIDIKAN IBU BAPA tu yg penting...
klau mak ayah bentuk ank2 dari kecik..
INSYA ALLAH..elok lah akhlaknye tu..
xkira lah dia mnum susu lembu or ibu kan..
klau bg susu ibu skali pun tapi mak ayah x menjalankan tanggung jawab ngan sempurna...
akhirnye..rosak gak akhlak mereka tu..
hish..
ummi rasa skrg ni dah ramai dah sedar kebaikan BM tp klau ALLAH dah x memberi rezeki itu..
maka xleh r gak nak BM kan ank..
klau dulu2 ade ibu susuan sbb mereka x mampu nak beli susu formula + zaman NABI dulu xde susu FM..
so skrg ni..zaman dah moden..maka kite guna lah kemudahan yg ade..
xkan kite nak paksa2 gak bnda yg dah xde..
ye x??
kang xpsal2..kuar darah plak..
sape nak jawab???
he3
sampai sini jew r ek..
kang lg pnjg..
lg pedas plak ummi coretkan..
yg penting..
tepuk dada..tanya selera..
pikir2kan lah klau anda di tempat mereka...klau ade yg terasa..xyah nak tinggalkan komen2 mengarut kamu di sini yew..kang aku lempang sekor2...ni ape yg aku rasa..bukan korg rasa..klau korg nak gak..g kat blog sndiri...
akhir kata..
berilah ank2 BM selagi ade tp jgn nak membangga xtentu pasal ...bayangkan klau ank2 kamu yg lain ALLAH xberi rezeki utk mereka BM..kamu akn rasa ape yg mereka2 rasa..
berilah ank2 FM klau dah xade rezeki..
mungkit zat xsama tp ank tetap dpt khasiat walaupun bukan dari ibu..
and berdoa pada ALLAH tuk mencurahkan rezeki susu ibu tuk ank2 kamu yg lain..n boleh r kamu merasa tuk BM ank lama sedikit..




35 comments:

-DiraDiya- said...

ku touching..
sob² menangis lg..
ku sensitipp skrg..
ada jgk BF mom yg fhm isi ati seorg ibu FM cm ku ni..
ku sukak!..
ku sukak!..
ryan.. sila isap susu ummi hgga titsan akhir ok..

catherinnezehal said...

dira- wahai sahabatku dira..he3..ku thu ape yg ibu2 FM rasa okey..ku sensitip ngan persekitaran..he3..

Naz-Segalanya disini said...

ini sudah jadi peperangan..agak agak ada tak yg nak buat forum perdamaian.ehehehe..dira..sabar yer..insyaallah..ada rezeki utk adik adik adam nanti k..

-DiraDiya- said...

2 la kn..
skrg mgkin xde rezeki..
adik² adam nnt.. sapa tau..
melimpah ruah Allah bg..
kn??..
nazz.. kalo statement yg menyentuh ati n perassan 2 x d kuakn oleh phak² tertntu..
wajib.. ku xsentap gni..
org slalu ckp.. jgn ckp bnda² yg menyentuh sentimen pkauman..
so d same goes 2 BM n FM ni..
jgn ckp bnda² yg menyentuh sentimen keibuan..
baik buruk ank.. xde kaitan dgn d beri susu lembu atau susu ibu..

Aliaah Abdullah said...

salam cath...
sy tertarik dgn en3 nih,sbb sy nih mmg join byk group n forum breastfeeding mom like susuibu.com klau tdak tak penah2 nk post komen ooo....
seriously, memula tak tahu BM tuh aper...BF ker maksud cath..breastfeeding ker? ooo...takper takper, nnt kan, ank kedua cath nnt ader la rezeki dier nk bf secara xclusive okeh....sy pn ank pertama sj bf xclusive, yg kedua pn rezeki dia nk merasa bf setakat umo 1 thn jer...blog mana laa yg terover xposed sgt bab nih, kan dh kecikkan ati org lain yg xder rezeki nk bf ank dierr kan!?...tul tuh, jgn show off byk sgt,takut nnt Allah tarik nikmat tuh....xper ek'..what goes around ,comes around

Mummy Aqil said...

owhh..owhh.. btl kt mu itu..rezeki susu ibu tu kurniaan allah. kita sbg manusia cuba sedaya upaya n doa pd allah agar dipermudahkan.

yg psl sikap anak tuh depend pd didikan kita sendr. anak kan ibarat kain putih..
owwh..owhh.. rs skema kejap..huhu

ape yg pntg kita semua as mum, konpem nak wat yg terbaik utk anak kita kan... chaiyo2!!

-DiraDiya- said...

btl²..
ku setuju apa yg kamu² sume ckp 2..
xbaik la korg wat statement cmtu..

catherinnezehal said...

NAZ : alah kak naz..klau org lain boleh pikir perasaan org lain..xde nye org2 yg berkenaan sentap..+ she not at her shoes..so dia xthu ape yg ibu2 FM rasa..

DIRA : xper dira..tu adriana nnti..kamu doa byk2 tu bg kamu BM byk2 k..bior mereka2 yg kononnye byk BM tu rasa jeles ngan kamu..

KAK ALIAAH : hmm..sape x setujukan klau BM tu lg bagus ngan FM..tp klau dah xde..nak wat camne kan..bukannye setiap ibu tu x lgsg2 bg BM kat ank dia kan..cuma jangka waktu tu jew..ade yg sekejap..ade lama..pada yg lama tu xyah r nak tayang2 sgt..smpai nak amik2 pic klau BM kat khalayak ramai..tu dah kira nak berlagak..

MUMMY AQIL : yups..tul tu..akhlak ank tu bukannye terbentuk mengikut susu ape yg dia mnum kan..klau ajaran mak ayah betul..insya Allah..ank tu akn jd yg terbaik..tp klau bg susu ibu n ajaran mak ayah plak smbil lewa..x jd gak..ank2 akn hancur gak..'anak2 umpama kain putih..ibu bapa yg akn mencorakkannye'

Mamadam said...

besabar la sahabat ku...sesungguhnye Allah lebih mengetahui...mcm nat pn belajar dr kesilapan..mmg nat kesal xdpt bg fully BF kat en.adam tp at least en.adam masih menikmati khasiat susu ibu smpi skang even cmpr ngn FM..dan nat tgh berusehe utk fully BF en.aqil..utk kes ni kte xleh slhkan sape2..BM or FM pokok pangkal niat kte..tol x?so bak kate nabil lu pikir la sndr...hehehe

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

salam Cat..
k.e-caR juga t'panggil utk m'beri komen..bkn nk ngondem sesape pun.. tetapi lbh kpd nk btulkn ape yg dianggap salah..

1st..k.e-caR nk btulkan statement Cat psl FULLY BM..

statement Cat:
klau FULLY BM..means..
xde setitik pun bendalir lain selain BM yg si ank telan..kecuali ubt or air masak..

the fact:
FULLY BF= breastmilk + solid foods + air masak etc. (NO Formula Milk)

EXCLUSIVE BF= breastmilk only (no FM, no plain water, no solid food, no pacifier, no drug, BF on demand more than 12x per day)

then, psl isu menayang EBM itu, k.e-caR b'pendapat mereka menayang utk m'beri semangat kpd diri sndiri & juga pd sesape yg melihatnye.. k.e-caR sndiri pnh tayang my EBM dlm frenster/blog.. tp ramai yg m'beri feedback yg mereka b'semangat stlh melihat my EBM & kesungguhan k.e-caR shngga mereka NEKAD utk BF anak akn dtg (esp. pd mereka yg gagal BF pd 1st bby)..ia b'gntung pd NIAT kite.. tiade unsur2 keRIAKan di sini.. well, it depends on individual's point-of-view.. Cat sndiri mngaku yg Cat sbnrnye sakit ati tgk EBM org lain spt statement Cat nie:
"ummi sakit hati??
yup.."

meaning ia lbh kpd sakit hati melihat kelebihan org lain.. dan bknnye org itu RIAK.. k.e-caR paham perasaan Cat.. k.e-caR sndiri pun pnh envy tgk dlm Pa&Ma ade sorang doc. leh collect EBM smpi beratus2 botol.. tp envy k.e-caR lbh kpd yg +ve..lbh m'beri smangat kt diri sndiri utk b'usaha dgn lbh gigih lg..dan k.e-caR TIDAK mengatakan doc. itu RIAK siap tayang dlm Pa&Ma lagi..

sama juga konsepnyer dgn mereka yg duk menayang FM plg mahal kt blog msg2..itu mngkin kejayaan bg mereka.. dan begitu jugalah dgn BF-ibu yg tayang EBM mereka..itu kejayaan mereka..x salah kite nk iri hati dgn mereka..tp, jgn lar smpi menuduh mereka itu RIAK.. blog adlh tmpt kite nk b'kongsi kegembiraan, kejayaan, kesedihan etc..dan smua ini dizahirkan melalui gambar (picture tells u thousand words, rite)..kkdg bile kite sopeng brg, kite mkn kt high-class restaurant ker, kite dpt hdh dr sumone ker msti kite nk blogkan.. so, andai kata kite ade t'baca blog2-mereka-yg-suke-tayang nie, wajarkah kite m'gelarkan mereka RIAK??

soal Cat tak mahu cerita psl Cat BF Ryan kt umum itu hak Cat.. but ME, MYSELF mmg tetap akn b'cerita psl BF nie kt smua org agr dpt m'buka mata rmai ibu ttg kehebatan BF.. alhamdulillah, mlalui frenster/blog/forum, smkin rmai ibu2 m'dpt hidayah BF nie.. NIAT k.e-caR cume satu.. nk ibu2 smua b'jaya m'jadi BF-ibu sama mcm k.e-caR..ini pun satu JIHAD!

then, yr statement "ape hukumnye???jd berkat kew x tu??"... pls dear, soal BERKAT or TAK BERKAT bkn keja kite dik oii.. itu kerja ALLAH YG MAHA MENGETAHUI..kite xde hak nk tentukan keberkatan itu..

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

sambungan..

bear in mind, ALLAH DAH KURNIAKAN SETIAP IBU ITU SUSU YG CUKUP UTK ANAKNYA PROVIDED IBU ITU PERLU BERUSAHA LEBIH.. apb. kite gagal tuk jd BF-mom, cube post-moterm diri sndiri cukupkah USAHA KERAS kite selama ini..?? x blh lar nk salahkn TAKDIR.. "ouh, aku ditakdirkan punye susu yg sikit" .. pastikn dlu usaha kite btul2 keras sblm nk mnyalahkn org lain (adkh usaha kite cukup?? -->> ade 11 p'soalan yg perlu dijwp.. k.e-caR ade tulih kt link nie: http://syauqeenacayunk.blogspot.com/2009/11/entri-sedih.html).. act. bnda nie sama lar ngn konsep m'cari rezeki (duit).. klu kite x btul2 usaha, manekan nk dpt rezeki.. x akn kite nk salahkn TAKDIR juga..??

yerp..k.e-caR setuju didikan dr ibubapa sgt penting utk m'bentuk sahsiah anak.. tp, bg bayi yg pnh menyusu dgn ibunya, ade 6th sense dlm diri mereka.. ikatan batin yg kuat ant. ibu-anak itu mmg t'bukti.. subhanallah, Tuhan yg menciptakan SUSU IBU..dr sudut rohani pula, ketika proses penyusuan, kite m'perdengarkan ayat2 al Quran kpd bayi melalui sentuhan..ini jelas dlm surah Luqman ayat 14 (Dan Kami perintahkan kpd manusia b'buat baik kpd ibu bapanya. Ibunya tlh mengandungknnya dlm keadaan lemah & makin lemah & menyapikannya dlm 2 thn. Hndklh engkau b'syukur kpd Ku & kpd ibubapamu.Hanya kpd Ku tmpt kembali).

statement Cat: "klau dulu2 ade ibu susuan sbb mereka x mampu nak beli susu formula + zaman NABI dulu xde susu FM.."..ini totally TIDAK BENAR.. zmn dulu ade ibu susuan BUKAN sbb mereka tak mmpu nk beli susu formula.. dlm surah al Baqarah ayat 233: (Dan para ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun penuh bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan itu..dan jika tidak boleh, suami harus mencari ibu susuan yang baik)..dlm Al Quran dh termaktub, bayi haruslah disusui oleh ibunya..dan jika tidak ade, harus dicari ibu susuan..dats y Nabi Muhammad SAW m'punyai ramai ibu susuan bknnye sbb time tu xde FM or mereka x mmpu nk beli FM.. tahu mengapa topik penyusuan ade dlm surah yg dinamakn Sapi Betina (Baqarah)? coz akhirnye umat Muhammad m'gantikn susu ibu kpd susu lembu.. itu maksud t'sirat dlm surah itu..

fyi, mengikut Mazhab Maliki & Hambali, seorang ibu WAJIB MUTLAK menyusui anaknya selagi masih suami isteri mahupun ketika dlm idah sekalipun.. tp, m'ikut Mazhab Syafie jatuh hukum SUNAT MUAKKAD (sunat yg dituntut)..sbg p'ikut Mazhab Syafie, kite amat dituntut menyumpurnakan sunat muakkad ini..

sesame lah kite amik pengajaran.. BF ini bkn perkara yg remeh.. BF adlh sunnah..BF adlh mkanan-kasih-sayang..jika kite tak berjaya utk BF anak kite ini, blh cube utk anak akn dtg provided kite gali ilmu BF dlu..pstu kena btul2 NEKAD+TEKAD..tiade istilah TERLAMBAT dlm BF.. stiap org ade khilafnyer sndiri..sama2 b'ubah m'jd yg lbh baik..

itu shj komen ikhlas dr k.e-caR.. again, bkn niat nk kondem sesape.. anggplh ini nasihat dr seorang kakak.. jika Cat merasakn komen ini mengarut & mcm nk lempang jer penulisnye..Cat know wat to do rite?? i wont surprised if u delete my comments..

mohon maaf ats kata2 yg m'guris perasaan..jz my 2 cents.. peace no war!!

catherinnezehal said...

salam juga buat k.e-car..

1st kompom k.ecar SENTAP ngan entry yg kite tulis tu..and mcm yg kite tulis..

entry tu adalah luahan rasa kite..ape yg kite rasa..xplak kite nak mengondem sape2..plus psal entry yg ade kat blog tersebut pun bukan kite tuju pada tuannye..kite just balas ape yg artikel (tuan empunye paste)tu tulis mengikut pandangan kite..

xpayah lah k.ecar nak berceramah panjang lebar kat cni yew...sbb kite x kondem sape2 pun..n klau skali pun kite kondem some0ne..its general...bukan khusus pada some0ne yew...

klau reasonnye nak me'motivate'kan diri..ok..boleh di terima pakai jika its just show once or twice..tp klau dah menayang smpai berpuluh2 kali tu..bukankah itu namanye nak memBANGGA DIRI????i also BM mother and ade mcm2 cara nak me'motivate'kan diri..

kenalah tgok sekeliling..
bukan semua ibu2 yg dpt BM kan ank mereka dlm jangka waktu yg pnjg..
sometime..bukan sbb susu yg menjadi punca..tp kdg2 sbb nipple dia kecik then ank x boleh nak hisap..tu pun salah satu sbb nape x boleh nak BM kan ank..
cuba tanye setiap ibu yg ada kat dunia ni...ade x sape2 yg x nak BM kan ank???xde sorg pun yg akn ckp xnak..semuanye nak tp kdg2 ade penyebab yg menjadi penghalang..

maybe k.ecar dia berikan nikmat dari Allah tuk x rasa kesusahan BM ank..but if u r in FM-mommies situasion..ape yg k.ecar rasa??mesti k.ecar ade rs sedikit cemburu..and x semua ibu2 FM rasa cemburu ti ke arah -ve..msti diorg cemburu sbb diorg xdpt nak merasa nikmat tu..and setiap kali tgok ibu2 BM menayang stock2 BM mereka..mesti mereka skit hati..

kite skit hati??yups..mmg betul..skit hati..skit hati bukan sebab cemburu ke arah -ve..tp skit hati sbb segelintir BM mom ni kdg2 x pikir ape FM mom rasa...maybe sbb mereka x berada di tempat ibu2 FM..

pasal berkat x berkat tu..kite xde palk terang2 ckp pada mereka2 yg menayang tu..susu ibu tu jd x berkat lgsg2..ade question mark yew di situ..satu pertanyaan..bukan satu kenyataan okey..k.ecar kan lebih arif..xkan r xdpt nak bezakan antara ayat pertanyaan n ayat kenyataan..

owh..pasal hadis2 n ayat2 quran ni..kite xboleh nak menafikan..lain plak hukumnye nnti...but as a human..kite hanya wat ape yg TERMAMPU sahaje..setiap insan ade kelemahan..salah kew klau kite menggunakan teknologi yg dah ade skrg ni???manusia ni semakin hari semakin alpa..takut klau dok menumpang2 susu ni kang dok mengata di belakang hari..jd dripd dok menyusah kan org lain..baik kite usaha sndiri..and terima kasih lah sbb jd ustazah di sini yew..

tp kdg2..bila nak nasihat kan org tu..kite kna tgok diri kite..dah ckup kew sifat2 terpuji dlm diri???klau dah cukup bgus..amal2 semua x tinggal....boleh r nak menegur2 org lain mengunakan hadis2 bagai tu yew..klau setakat nak menyusukan ank jew mengikut hadis dan sunnah tp yg lain bertempiaran..lu pikirlah sendiri yew...

lastly..maaf klau komen ini agk pedas tp klau diri ini x menerima komen yg agk mengarut+menunjukkan diri itu sungguh BAGUS..maka..xdelah kuarnye komen PEDAS ni..

sekali lg..ENTRY INI TIDAK DI TUJUKAN KHUSUS KEPADA SESIAPA..HANYA LEBIH KEPADA LUAHAN RASA HATI..but THIS COMMENT IS PERFECTLY TO THAT COMMENTER...!!!!

Pada sesiapa yg terasa hati pada komen or entry ni..SERIBU KEMAAFAN ku MOHON..bukanlah niat hati ini nak mengondem sesiapa...

mamafaris said...

alhamdulillah sy still bule BF eventho plus FM..ku X menang'n o kalah'n mn2 pihak..

sapa2 yg fully BF ank alhamdulillah BM still ada..pada sapa2 yg bg FM ank alhamdulillah jg sbb ckup duit beli FM..

jgn la tlu taksub dgn hal2 mcmni..smpi kluar n3 o komen yg xsdp dbaca..biarla msg2 dgn cara msg2..saling menghormati..

kn best klu kita dpt bc blog sambil bknln sesama kita..kongsi2 criter..klu x suka bc pon xyah komen apa2..anggap mcm angin lalu je..

peace no war in the blog

-DiraDiya- said...

huhuhu..
dh² la 2.. bla dh nmpk sesuatu bnda 2 dh reda.. cuba jgn nk simbah api lg.. xyah d usik.. bnda 2 xkaco kta dh pn.. aishhh.. kta manusia..
muhasabah utk dri ku sbg seseorg yg blm ckup ilmu..
amalan wajib pn kdg² ke laut.. inikn plk la nk kejar amalan yg sunat² ni..
amalan wajib pn kdg² xberdakwah n xbdebat smpai putus saudara.. xkn plk amalan yg sunat² ni nk kna berdakwah n bdebat smpai ptus saudara..
hmm.. insyaAllah.. akn berubah..

catherinnezehal said...

DAISY-yups..tul tu kak ina..ku pun berbangga sbb masih boleh BM kan ryan even campur ngan FM..and klau kite terlalu taksub dgn something and ade some0ne jentik skit jew psal isu tu..kompom2 r melenting kan..dah tu..org x bercerita psal dia pun..sibuk2 nak terasa..ntah ape2 ntah..

DIRA-ha3..ntahnye kan..org dah reda2 benda tu..dah x pikir ape..eh2..ade plak yg gatal2 jd batu api..nak menambah2 plak..dah tu..ade plak penyokong2 hipokrit ni..

ku dah ckp kat entry..ni bukan ku tuju pada sape2..cuma meluahkan ape yg ku rs..and jgn nak memandai2 meninggalkan komen2..nak melalak,g blog sendiri..skit pun ku xkan cuit..ape ntah lg sentuh..tp klau dah gatai tgn + nak tunjuk BAGUS..tgalkan komen2 mengarut kat diri ku..kompom2 r ku balas balik..and ku bukan HIPOKRIT or BERMUKA2 mcm segelintir pihak..

sbb klau baik ngan otai..leh r dpt glamor..hu3..ku??sorry ye..cukuplah ku glamor antara kawan2 ku sajork..and yg pasti..kwn2 ku bukanlah HIPOKRIT n TALAM BERMUKA2...

Red said...

Hi si kucing kurap![sesuai ngan nickname ko]

apehal ko ni ha?mcm BAGUS SGT!org bg nasihat tu terima je la.xyah nak melenting.aku rs dlm bnyk2 blogger ko sorg je yg mcm BAGUS!ko yg memula melenting xtentu psl pastu ko nak tuduh org mcm2.melalut xtentu psl.KURANG AJAR!br ada sorg dua kwn tp belagak mcm ada 1 dunia kwn ek.menyampah aku tgk muke ko yg mcm indon tu.HARAP MAKLUM!

catherinnezehal said...

hoi si RED (Ratu Kepala DONGGA+DOGOL)

wah..sedap ko mengata aku yerk..yg ko sakit hati aku xnak dengar nasihat org apesal???!!!bertambah dosa ko???ksuka hati aku lah klau aku xnak dgr nasihat org..ape ko susah????ko kew yg bg aku makan???anak aku makan????ade aku sentuh ko???ade aku cuit ko????ade aku kutuk ko kat blog aku???

wah..nmpak sgt ko ni penyokong x bertauliah yerk..ketua kna jentik sikit..penyokong dah mengelupur...

ko ni aku rasa mmg BODOH tahap BADIGOL!!aku dah terang2 ckp yg aku xde kait2kan n3 aku ngan sape2 okey..yg terasa tu diorg punya psal lah..ayat2 aku tu semua ayat2 pertanyaan k..bukan kenyataan..banggang tul r ko ni..

ade aku tuduh sape2 kew kat n3 aku tu???aku ckp general okey...bukan khusus...BODOH!!!

klau bab yg komen tu..mmg aku terang2 tuju pada sape ok..aku dah maklum kan..apesal???ko plak terasa???ko tu yg BERLAGAK MACAM BAGUS!!!aku jentik org lain..ko plak yg terasa..apesal???

sekurang2nye..aku x HIPOKRIT mcm ko ok..biarlah klau aku ade sorg 2 kwn pun..ade aku kisah????aku rela ade kwn sikit drpd ade kwn ramai yg HIPOKRIT+TALAM 2 MUKA mcm KO!!!

eh hello pompuan x siuman...aku kew ko yg KURANG AJAR ni???main terjah2 blog org...pastu mengata org sesuka hati..blog aku..suka hati aku r nak ckp ape..ko sakit kew klau aku tulis2 tu??!!!kat sini yew pompuan x siuman...KO YANG KURANG AJAR!!!aku sikit pun xsentuh kat blog sape2 k..aku cuma kat blog aku jew..BODOH !!!!!44x..

huh!!!kompom muka ko xcntikkan..sampai ngan aku pun ko nak jeles plak..ape aku heran klau muka aku mcm indon pun..drpd muka ko tu mcm muka BONTOT KUALI!!!eaaa...xselara mak nak mandang nyah..ade keew aku suh ko pndg muka aku???ko yg gatal nak tgok..sape suruh??terang2 r ko nyampah sbb muka aku lg CANTIK dr KO!!!

HARAP MAKLUM yew POMPUAN X SIUMAN BONTOT KUALI!!!

-DiraDiya- said...

Salam sejahtera ke ats kamu wahai si red.. (nk bg proper salam.. di khuatiri kamu ni BUKAN ISLAM.. atau lbh terang.. KAFIR.. so safety first la k.. nk view profile.. Profile Not Available la plk katanya..)
wahai kamu si red..
kehadiran sy kt cni.. sm mcm kamu.. nk backup kwn.. (tp mcm kamu.. sy xbape psti.. backup dri sdri.. atau backup 'kwn yg kamu agungkn sgt 2'..) wpon sy tau kwn sy yg IBUNYA LAHIRKAN sbg seorg MANUSIA ni.. sgt kuat n tabah..
sy yakin.. kalo sy xbackup dia pn.. InsyaAllah.. dia sentiasa dlm jagaan Allah swt..
1. kamu tnya dia bagus.. kamu pn BAGUS TERAMAT SGT ke??.. tbe² x tentu psl mrh² n mengeji² d blog org??.. kalo dh BAGUS TERAMAT SGT.. msti la kamu xwat perangai xsnonoh cmtu kn??.. dtg blog org x d undang.. dh la xde slm.. main hi² (harus la BKN ISLAM kamu ni..) je plk 2.. pastu siap kutuk² nama [or nickname] org.. amboi!..
2. kamu suh dia terima nasihat org.. so sy nk tnya la.. kalo sy nk nasihat kamu bla nnt² (lps sy trace IP kamu).. or org yg kamu backup sgt 2.. kamu nk terima ke??.. jwb la dgn jujur.. sbb sy rs.. kamu ni jenis TAK MENDENGAR KATA jgk.. kalo x.. xkn la kamu terjah blog org tanpa segan silu mcm ni.. huhuhu..
3. cmne plk kamu ckp kwn sy ni.. "yg memula melenting xtentu psl pastu ko nak tuduh org mcm2.melalut xtentu psl."??.. tlg quote blk tang mn yg kamu ckp dia melenting??.. mcm sy quote kata² kamu 2.. itu pn kalo kamu ada something yg manusia pggil KEBERANIAN la.. kalo ada.. sila quote blk tang mn yg kwn sy ni melenting 2 n tduh org xtntu psl 2.. kta MANUSIA.. BERCAKAP bia ADA ASAS.. jgn main terjah je.. dh mcm apa plk nnt org kata.. kesian je kn..
4. kamu ckp kwn sy ni KURANG AJAR??.. maaf ckp la ye.. sy mmg yakin 100% kamu ni org yg xberpelajaran n xbertamadun.. sesuka ati mengadili org yg kamu xknl.. kalo xpn.. sy yakin 100% lg.. yg KAMU la sebnrnya yg KURANG AJAR.. sbb hanya org yg KURANG AJAR sj tau org lain KURANG AJAR atau x..
5. psl kwn plk.. bia la kwn sy ni ada sorg dua je kwn pn.. yg pnting kwn² dia ikhlas.. xprnh hrp kn apa² blsn material sbg ganjaran kpd sebuah persahabatan.. tp sy yakin.. kwn² dia mmg sgt la lbh dr sorg dua.. kalo kamu refer pd n3 dia ttg shbt 2 n kamu terus judge itu aje kwn yg dia ada.. mmg la kamu slh bsr.. kalo dia nk listkn sume.. ltk pic satu².. mampos muntah ijo plk kta nk membaca n menengok.. + bkn kta knl pn kwn² dia yg lain 2.. dia tnjuk kwn² yg dia rs kwn² blogger dia knl aje la dlu.. sengal sgguh la kamu ni.. 2 pn x blh pk.. adoi!..
6. kamu ni pn 1.. meh sy quote blk apa kwn sy ni ckp.. ye la.. sy nk ckp bnda yg berasas.. kwn sy ckp.. "ini ape yg ummi rasa ok...klau ade yg terasa or sakit hati..sila klik tanda pangkah n close trus my blog ni.." ha!!.. kamu xfhm ke apa dia ckp??.. kalo tang lain kamu fhm.. tang ni kamu xfhm.. maka btl la sangkaan sy td.. kamu ni org yg TAK BERPELAJARAN n TAK BERTAMADUN.. dh trg² kamu bg komen ni sbb kamu skt ati.. n trg² jgk kamu ckp kamu nyampah tgk muka dia.. abis 2.. knp kamu xclose je blog dia??.. adoiyaiii.. kamu ni la.. dlm aksi yg mcm pndai 2.. ada jgk tmpt yg kamu buktikn kamu ni xpndai.. haihhh.. kalo jd ckgu kamu.. mmg penat n sia² je mngajar..
7. eh.. kamu ni org indon ek???.. sbb slalunya.. org yg ada drh keturunan sesuatu kaum atau bangsa.. mmg mudah sgt knl 'sedara mara' dia.. aishhh... malu plk nk mengaku indon yekk??.. kalo btl pn kwn sy ni muka mcm mcm indon.. sy xkesah.. sbb sy rs.. muka dia ala² org indon yg jd pelakon 2.. ha.. yg cntik mcm rossa 2.. xpn mcm agnes monica.. kalo kamu.. sy xtau la plk berdrh indon yg belah mn.. yg kelaut la kot..
8. sy mgkin xkeje kt kompeni bsr.. berjwtn tggi.. tp kompeni sy.. kompeni it.. maka sy dgn rela ati je nk cuba tlg kwn sy ni trace ip kamu.. tp terus trg sy ckp.. sy xpndai la nk trace² sdri ni.. tp kwn ofis sy.. rmai yg sudi nk tlg.. kompem.. maka.. moga kamu dpt la btemu kwn sy ni @ 1 fine day..
9. HARAP MAKLUM..

-DiraDiya- said...

kart.. ku rs ku tau la sapa si red ni.. sbb manusia ni.. dia ada tabiat ok.. habit.. kalo dia dh slalu menulis dgn 1 gaya.. walau dia menyamar jd sapa pn.. gaya penulisan dia 2 xkn tggal.. ku hrp.. minor psikologi yg ku amik ms bljr dlu.. xkelaut ms ku wat penilain kali ni.. tp ku xnk serkap jrg.. ku xjnji.. tp isnin ni ku cuba mntk senior it consultant ku tlg trace ip si red ni ek.. pastu kamu kalo blh pk.. cub ingt² blk spa yg pggil kamu si kucing [cat].. sbb rmai pggil kamu kart.. kathy.. kamu pk² la.. ku nk tlg yg 2.. ku xbape tau sapa lg 'kwn' kamu.. daaaaaa laling..

catherinnezehal said...

DIRA-ha3..sungguh ku syahdu sbb SAHABAT ku back up ku..he3..ku BANGGA wooo..sbb SAHABAT ku back up ku sbb mengenali ku..bkn mcm 1/2 org tu kan..back up sbb nak dpt something..he3..agk2 ku mmglah ku tahu..tp mcm kamu katalah..xnak main serkap jarang..kang tetiba terfitnah plak kan..so nak kena ade bukti r baru leh kite sembur si RATU KEPALA DONGGA ni..xpe2 nnti kamu dah dpt dianye trace id..kite same2lah ye tgok betapa 'CANTIK+PANDAI' so RATU KEPALA DONGGA ni..

Naz-Segalanya disini said...

ya allah..apa sudah jadi...ish ish ish..sungguh tak patut si red ni..tak bg salam masuk umah org nak keji keji org ye..rasanya dia sayang kart tu kan..tu yg dia susah ati bila kart tak mau dgr cakap tu..ahaks..

Red said...

Helo DiraDiya pompuan sengal!

aku xckp ko pun.ssh ati ek "kwn" yg kononnye sehidup semati ko ni kene maki.mmg ptt pon aku ckp mcm tu.ko xkenal die sape.ko br kenal die skg ni.tp kan aku rs ko pun akan dpt "keaiban" dr aku 1 day.WAIT N SEE!xlame je lg.esok lusa ko tau la!

catherinnezehal said...

alah kak naz...klau "SAYANG" skali pun sbb kite xnak dgr nasihat..xkanlah nak main terjah2 blog org ngan xbg salam bagai..dah tu siap nak mengutuk2 org+bg nama gelaran yg xsenonoh kat org..tu bukan caranya kak naz...kite ni manusia..ade akl fikiran..bila dah wat camtu..dah mcm org xde adab..xde sopan dah tu..macam masuk rumah org xbg salam r...main terjah jew...susah klau org dah terlalu taksub ni..kite ckp pasal bnda lain pun dia terasa kite ckp pasal dia..

catherinnezehal said...

eh hello RED - RATU KEPALA DONGGA..
POMPUAN XSIUMAN...

oo..klau kawan aku back up aku as SAHABAT dia..ko marah plak ek..yg ko 2???xsedar diri kew??ko pun wat benda yg sama k..ko pun tgah back up kawan ko tu..sbb tu ko dok memekak+menyalak kat blog aku ni..

klau ko rasa ko tu BERANI+BAGUS+BETUL..meh..tunjuk diri ko yg sbnr...xyah nak menyamar2..sorok2 mcm ni..sekurang2nya..kawan aku tu leh tunjuk terang2 sape dia bila dia bg ko 'NASIHAT'..xmacam ko..

by the way..yg ko ckp..'ko xkenal die sape.ko br kenal die skg ni'- ko kenal kew aku???sesuka hati nak ckp...klau takat nak mem'back up' jew..xpayah yew..

ko ni kan...dah mcm ORG GILE ko thu x???menyalak+memakak kat blog org x tentu pasal..kew ko bosan sbb ko xde kwn nak berckp??sbb kawan2 ko sume dah bosan ngan ko..tu yg skrg ko cam nak main maki2 org supaya ko dpt main balas2 komen org??

xpun..ko ni budak BCG??sbb tu ko wat mcm ni sbb nak raih simpati org + nak dpt glamour cepat??

sudah2 lah wey...benti r wat koje gila+buang masa ni..daripada ko nak menyalak kat blog org pastu nak cri musuh ngan org lain...baiklah ko taubat byk2...berzikir...dpt gak ko pahala..

aku klau ko x menyalak kat blog aku..aku xkisah wey...aku xsentuh pun ko..xkisah r..sbb aku tahu aku punya n3 ni aku x tujukan khusus tuk sape2..hanya ape yg aku rasa...klau ko nak menyalak gak..ko wat kat blog ko sendiri (tu pun klau ko ade) or kat blog org lain..ko nak kutuk aku kew..nak maki aku kew..terpulang..and sikit pun aku xkan sentuh or cuit..suka hati lah ko nak ckp ape..

but..u wrong k when u make rubbish at my own blog...ku akn pertahan kan diri ku sbb ku tahu niat ku...owh yew..klau ku dah dpt ip ko..ku xakan segan2 nak wat police report n publishkan ko kat blog aku terang2 k..

Hazlina Shahrel Mummy Fia said...

uihhh .... susah hati pulak si RED ni.. udah2 la tu.. kalo betul nak berdebat jgn la main sorok2.. tunjuk diri sebenar..

jgnla baling batu sembunyi tangan.

tak baik tau..

catherinnezehal said...

he3..lina,kalau betul dia berani..lama dah dia tunjukkan diri dia..xdenye r dia nak sorok2 camni..

Sabriina said...

assalamualaikum,
nama sy Sabriina...
sy takde blog tapi slalu jadi silent reader kat blog org...
pendapat sy, kak ecar tu kan pensyarah UKM. seorang pensyarah mmg biasa beri nasihat kat org lain. tapi dr komen dia kat sini mmg menunjukkan dirinya seorang yg berhemah, bijak dan terpelajar krn dia menjawap dgn menggunakan ilmu & fakta. sy tak nak komen pasal isu susu ibu sbb saya pun takde anak lagi. cuma sy lihat cara akak2 kat sini memberi komen dgn mengeluarkan kata2 yg kesat. sy rs malu sbb kata sebegini keluar dari mulut org yg bertudung & ada anak. blog akak ni kan open to public. so klu akak tak nak org komen apa-apa, buat lah private. so takde sesape nk terguris ngn sesape.

sy tak kenal kak ecar sgt. tp sy tahu dia seorang yg humble. mana ada org yg berstatus pensyarah yg bakal dapat title Dr. nak berkawan dgn org2 lain yg berstatus adik2 nie. dah lah tak pandai dan bijak mcm dia. sy ckp mcm ni sbb kak ecar pnh balas msg/testimoni sy di friendster.

sy tahu sy muda dr akak2 semua. tp sy harap akak menjawap komen dgn kata-kata yg baik dan sedap didengar. bahasa kita dlm blog sbnrnya mencerminkan diri kita.walaupun kita kat sini tak sebijak dan berilmu spt kak ecar, tapi sekurang-kurangnya biarlah kita jadi wanita yang berhemah.

sy bukan penyokong hipokrit kak ecar. cuma sy sekadar mengeluarkan pndpt sy. mana lah tahu akak2 duk kutuk kak ecar skrg ni, tapi satu hari nanti anak-anak akak jadi student kak ecar lak. mana lah tahu kan. Allah Maha Adil.

sy minta maaf kalau akak2 kt sini terasa.kalau tak puas hati dgn komen ikhlas sy, blh email sy:

sabriinasabrii@gmail.com

sy bersedia menerima sbrg teguran yg berhemah. wassalam.

catherinnezehal said...

salam cik/pn.sabriina.. erm..kat sni yew..nak bgthu..xde permusuhan antara sape2..Cuma kdg2,kalau org yg terlebih pandai ni nak bg pandangan sume2 tu..dia rasa dia dah cukup bagus tuk bg nasihat kat sume org..wal hal..kite kat dunia ni sama jew..pangkat or kebijaksanaan seseorg tu hanya sementara..klau Allah tu nak amik..sekelip mata jew DIA akan amik.. klau cik sabriina ckp cik sabriina bukan lah penyokong yg hipokrit..please n please..read my n3 again n again..ade saya dok mengata sape2 secara khususnye???rasanye sy dah awal2 bgthu kan..n3 ni ape yg sy rasa..x salah klau sy luahkan ape yg sy rsa..klau ade yg ckp sy nak menghentam sape2..tu salah..salah sama skali..sy sendiri BF moms tp knapa sy perlu wat n3 tuk menyokong FM mom???sbb ape yg SAYA RASA..ade cra2 BM moms yg menyinggung perasaan FM moms.. klau cik sabriina perhatikan...sbnrnye isu ni dah reda dah..dah xde ape2..tp knp ade org yg rs dah cukup pndai tuk bg pendapat pnjg lebar kat cni???sama ada dia xphm ayat2 n3 yg sy tulis tu or what??? sy pun xckp yg BM 2 yg menyusahkan or ape2..and semua org tahu akn kebaikan BM tp spt kat dlm n3 sy..klau dah xde rezeki..xkan kite nak paksa2.. yew..mmg betul ckp k.ecar psal usaha ibu ni tuk bg yg terbaik tuk anak which is BM but..That she realizes that she were BLAME all FM mother coz give their child FM???kononnye xde TEKAD+NEKAD... sometimes..ade masalah2 lain yg menyebab kan FM mother terpaksa bg FM pd ank mereka.. sape yg xnak bg ank2 BM???sbb mmg semua dah thu yg tu adalah yg terbaik..and lg skali sy ulang..klau dah xde REZEKI..kite xleh nak watpe..xkan kite nak perah juga smpai memudaratkan diri kite???klau dah xde susu..xkan nak perah jugak???klau kuar darah..nak bg kew ank tu minum??? and klau kejadian nipple tu merekah..and ibu xboleh nak susukan ank sbb sakit sehingga mengeluarkan darah..xkan kite nak paksa gak????yew..kite boleh pam susu tu..dah klau kite pam and susu tu keluar bersama ngan darah pada nipple yg merekah tu..nak bg ank minum susu tu dgn darah2 skali??? klau nipple kite jenis kecik and ank x nak hisap sbb nipple ibu kecik sgt sehingga kan si anak x boleh nak menghisap..xkan kite nak paksa jugak... bukan 100% salah ibu klau ank diberi minum FM..kdg2,si anak tu sendiri x nak mnum BM..mmg x semua yg mengalami msalah ni..but consider lah skit pada yg dah xboleh nak bg..xprlu di paksa2.. klau sabriina rasa k.ecar tu dah ckup agung sbb dia seorg yg bijak pandai and seorg pensyarah UKM and bakal bergelar DR...tu semua sementara jew cik sabriina...di sisi ALLAH,kite semua sama...Cuma yg membezakan adalah amal jariahnya...and x semestinya pensyarah UKM n bakal bergelar DR. dah cukup sempurna sbgai manusia...mereka juga manusia yg akn melakukan kesilapan..jd klau cik sabriina rasa klau k.ecar tu sanggup berkawan or menegur mereka2 yg xsetaraf tahap pendidikan n IQ nya tu dah cukup bagus..cik sabriina silap..sbb bukan hanya k.ecar seorg yg menegur or berkawan dgn mereka yg x setaraf tahap pendidikannya..ramai lg yg berkawan tanpa mengira tahap pendidikan seseorg...malah yg dah bergelar DR. pun berkawan n bergaul ngan org2 yg xsetaraf tahap pendidikan mereka... pasal one day anak2 akan di ajar oleh k.ecar suatu hari nnti..xde msalah di stu..sbb sbgai seorg pendidik..mereka kna jalan kan tanggung jawab mereka tuk menyampaikan ilmu pada pelajar tanpa mengira siapa atau pilih kasih..klau di takdirkan suatu hari nnti k.ecar akn menjadi pensyarah RYAN,sy sbgai ibu berterima kasih kepadanya sbb memberi ilmu yg x terhingga pada anak saya dan juga pljr2 yg lain..klau kerana sya tidak menerima ape yg k.ecar ckp and dia membalas pada ank saya..dia dah melanggar etika pendidikan... utk penggunaan bahasa kesat pulak..saya rsa..sy xpula menggunakan bahasa2 kesat pd k.ecar..cuma penggunaan bahasa kesat adalah dituju khas kpd RED yg tb2 meroyan di blog saya..sy dlu kew yg maki hamun dia???tb2 nak marah2 sbb sy x terima pndagan k.ecar???

catherinnezehal said...

rasanye klau cik sabriina bukan penyokong hipokrit k.ecar..haruslah cik sabriina sedar tu semua..bukan sy yg memulakan dlu yew..sbb tu org tua2 ade ckp..sarang tebuan jgn di jolok..saya x kan kacau n x kan tiba2 melenting klau xde org yg tetiba nak menghina saya.. and ade antara komen k.ecar yg salah yew..klau cik sabriina tidak menyebelahi mana2 pihak..sudah pastu cik sabriina perasan di mana salahnya komen k.ecar tu..saya x kan bgthu..cuma sy nak mereka lebih adil tuk menilai seseorg..jgn sbb dia seorg pensyarah or doktor or engineer or mempunyai pekerjaan yg hebat2..mereka dah di kira bagus tuk memberi komen tanpa menilai komen2 tersebut..dan jgn sbb mereka hanya suri rumah or tidak mempunyai pekerjaan yg hebat maka segala pendapan n komen2 mereka langsung2 xleh pakai..mmg blog saya ni tuk tatapan umum..watpe saya nak privatekan blog saya hanya sbb bnda2 ni????saya berhak nak wat private or x sbb ape yg saya tulis kat blog saya ada lah luahan hati saya..ape yg saya rasa..xde kena mengena ngan sape2 or bertujuan tuk menghentam sape2…tp bila ade org yg rasa bagus tuk bg pandangan yg saya rasa mcm nak menyalahkan sesebuah pihak n menunjukkan yg dia bagus..saya mmg xleh nak terima…hmm..saya rasa cukup lah yew..please..anyone yg rasa waras..stop judging any0ne that u never know…

Mohd said...
This comment has been removed by the author.
Mohd said...

Assalamualaikum...

Sori la kalo kaum bapa nk mencelah sket.. da lama sy perhatikan kes ni.. kt sini just nk bg pendapat sy.. yg sy rasa pandangan dr empunya blog kurang tepat (sy pon bukan la pandai sgt. hehe).. antaranya:

so skrg ni..zaman dah moden..maka kite guna lah kemudahan yg ade..
xkan kite nak paksa2 gak bnda yg dah xde.. ye x??

yeah zaman mmg da moden.. dan sy rasa ia bukan KEMUDAHAN tp MEMUDAHKAN sebenarnya.. BF - TAK SUSAH TP BUKAN SENANG.. lebih2 lg dizaman yg moden ini.. parents bkerja di siang hari.. so lucky to babies yg mummy dia xkerja.. lg1, mana kita tau susu XDE??

berilah ank2 BM selagi ade tp jgn nak membangga xtentu pasal ...bayangkan klau ank2 kamu yg lain ALLAH xberi rezeki utk mereka BM..kamu akn rasa ape yg mereka2 rasa..
sy rasa ada sebab diorg ptt bangga.. BF mmg sgt mencabar n byk dugaan.. Insyaallah.. jika kita da tanam niat yg SUCI.. DIA pasti akan membantu kita

sometime..bukan sbb susu yg menjadi punca..tp kdg2 sbb nipple dia kecik then ank x boleh nak hisap..tu pun salah satu sbb nape x boleh nak BM kan ank..
yup.. mmg betul.. even my wife pun mpunyai mslh yg sama pd awlnya.. mmg susah.. tp kami sama2 cari solution.. jumpa lactation councelor.. kami di ajar teknik utk mslh ini.. akhirnya my son berjaya latch on dgn betul smp arini.. tq kat my son yg beri kerjasama yg sgt baik

cuba tanye setiap ibu yg ada kat dunia ni...ade x sape2 yg x nak BM kan ank???xde sorg pun yg akn ckp xnak..semuanye nak tp kdg2 ade penyebab yg menjadi penghalang..
sy xrasa semua org nk BF (not BM) kan anak dia.. ini sy ambil dr blog lain..
"Benar…ramai sgt yang memandang remeh segala perkara ttg penyusuan…even org yg terdekat dgn cici pun pernah wat statement ‘Gelinya aku nak menetek ni…tak kuasa aku nk bg susu bdn’ betul2 depan saya yg sedang menyusukan anak."

klau kuar darah..nak bg kew ank tu minum??? and klau kejadian nipple tu merekah..and ibu xboleh nak susukan ank sbb sakit sehingga mengeluarkan darah..xkan kite nak paksa gak????yew..kite boleh pam susu tu..dah klau kite pam and susu tu keluar bersama ngan darah pada nipple yg merekah tu..nak bg ank minum susu tu dgn darah2 skali???
ini pon ada solution nya.. darah bukan keluar sbb tidak ada susu.. tp sbb ada luka kecil mgkin kena gigi anak atau salah teknik pum...dan sudah tentula kita tidak akan bg anak minum susu berdarah..

kdg2,si anak tu sendiri x nak mnum BM..mmg x semua yg mengalami msalah ni..
newborn baby sgt fresh.. diorg ada instinct sendri lepas lahir bila letak kt area breast.. diorg pandai cari ape yg patut yg dia buat.. tp kalo dia lahir2 terus bg FM kebarangkalian dia xnk BM lepas tu mmg tgi la.. bkn sbb susu.. tp nipple confusing.. kami pon mengalami masalah ini pd awlnya.. tp alhamdulillah berjaya diatasi..

so senang citer.. ikut pepatah lama.. nak seribu daya, xnak seribu dalih..

ini sekadar pandangan peribadi sy, tiada kena mengena drg org2 disekeliling sy.. tujuan sy xnk org konfius dgn statement yg kurang tepat itu sahaja..

maaf kalo ada pandangan yg sy berikan tidak tepat.. mohon maaf juga pada empunya blog jika kurang senang dgn pandangan sy ini...

just my thought...
100% berdasarkan pengalaman sbg seorg bapa kepada anak yg menyusu badan selama hampir 10bulan

catherinnezehal said...

salam en.mohd..
pada pandangan en.mohd,ape yg en.mohd ckp tu betul..n pada pndagan saya..ape yg sy ckp tu betul..so ape ade kes????

mcm ni lah..saya rasa..org2 yg dok betah2 n3 yg terang2 saya ckp LUAHAN HATI n just dri sudut PANDANGAN SAYA.. semuanye cam xberani...or kdg2 org yg sama jew...sbbnye..xpernah pun ade proper i.d...huh..penat n malas nak layan org yg xsuka terima kritikan org lain..

Mohd said...

bukan xnk terima kritikan.. tp kritikan perlu benar n berdasarkan fakta yg betul..

this is absolutely my proper id.. this is my personal thought.. (tiada kena mengena with my blog).. kalo xpuas hati bole email ke shahril.cidaret@gmail.com

Naz-Segalanya disini said...

sudah2 lah tu..dah reda pun issue ni..en shahrill..tak semua org mampu nak berjumpa pakar laktasi..dan bukan semua org terdedah dgn perkara ni..sbb fully bf ni kempen baru kat malaysia ni..kita sndr tau zaman mak bapak kita dulu tak didedahkan dgn perkara ni..tu yg ada anak baru umur sehari dibagi makan bubur nasi..kita tak boleh nak salahkan ibu2 ni sgt..sbb bukan semua org berilmu psl bf ni..yg terdedah dgn perkara ni tau lah..mcm saya alhamdulillah siap ada satu course kat UIAM psl BREASTFEEDING VS BOTTLE FEEDING..yg tak tau tu.kasihanlah mereka kerana tak tau.mmg bayi ada instinct tp bukan semua bayi trus pandai..alhamdulillah anak saya trus pandai menyusu..mmg takde mslh.sbb nurse sndr puji kepandaian dia menyusu ketika berumur satu minit.tp klu yg bermaslah mcm anak en shahril tu..lain pulak ceritanya kan..tp mcm kwn terdekat saya..anak dia tak mau..sedangkan susu dia bnyk..smpi menderita bengkak susu..dia dah cuba mcm mcm cara utk direct feed tp anak dia tolak..dia sndr sedih..so bg saya kt tak perlu bsarkan isu ni..bg sapa yg ada ilmu tu sebar2 kan lah ilmu tu pd org lain dan dlm masa yg sama kita fahamilah mslh org lain sbb saya pun buat mcm tu..walaupun saya baru menyusukan badan ank saya selama 10 bln..saya juga dah berjaya bantu kwn kwn yg lain terdaya saya..tp bab kwn2 bermasalah yg saya sndr tak prnh lalui masalahnya..saya agak sukar nak bantu..marilah kita sama samakan sebar ilmu bf agar lebih ramai ibu n bapa yg sedar akan kebaikannnya..kart bg org2 yg suka menghina tu kita abaikan je diorang tu..kadang2 diorang tu dah xda idea tu yg melalut memaki org..

Mohd said...

terima kasih puan naz :)