Followers

Thursday, September 22, 2011

PUDDING LYCHEE


bila MR.BABAH request nak makan pudding or agar²...
cepat² ler ummi cari resepi..
jenajalan kat blog kak ita ler..cam biasa....tgok resepi koleksi pudding kak ita..hmm..betul² mengiurkan....adoii..
so bila pilih²...
LYCHEE PUDDING menjadi pilihan mmi...
tp ummi ade lah dah ubah suai sikit...ikut bahan kat umah ni..almaklum ler..buat ot the spot kan...kenalah pakai bahan yg sedia ade jew....

rasanye sedap wey...lychee nye mmg kaw² ler terasa...cuma terasa santannye pekat ...maybe next time ummi kena tukar kepada susu lah..+ babah pun ckp santannye kuat sgt rasanye...



PUDING LYCHEE



1/2 paket agar2 strip (direndam ,pastu toskan) *lebih kurang 18 gram
1 1/2 liter air
1 cawan santan pekat
1 tin kecil susu pekat manis
1 tin susu cair
4 sudu besar gula
2 helai daun pandan - disimpulkan

Untuk Kuahnya
1 tin laici - laici tu di siat2kan 
2 tin air (gunakan tin laici sbg sukatan) ( 1 TIN AIR LAICI YG SEDIA ADE + 1 TIN AIR BIASA )
8 sudu besar gula 

Mula2 buat kuah dia supaya cepat sejuk. Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk (kecuali laici atau fruit koktel) dan masaklah hingga mendidih. Rasakan sendiri manis dia mengikut citarasa anda ya..

Untuk Pudingnya

Masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.

Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.

Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya.. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.

Ambil 1/3 dari adunan n masukkan laici + pewarna ( kalau nak letak kaler lah..i x letak pun ) n masukkan dlm acuan.

biarkan sejuk sedikit sehinga agak² kat ats tu ade lapisan keras..tp bukan keras sepenuhnye ye....then leh tuang adunan yg 1 lagi ( i letak kaler hijau )..then sejukkan dlm peti 


Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas

2 comments:

Tina Othman said...

sedapnya lah, lama tak makan puding

catherinnezehal said...

he3..buat lah kak tina....asyik buat kek jew...he3...buat lah pudding pulak