resepi mcm biasa...dari CMG.. mmi try resepi ni sbb x pernah lagi buat sto guna rempah sup n kurma ni....bias ammg beli terus rempah soto....so nak try lah..sama kick x ngan resepi yg menggunakan rempah soto...
SOTO AYAM
resepi asal : CMG - che mat gebu
BAHAN KUAH SOTO :-)
1.5 kg rangka ayam, cuci bersih dan toskan
1 pokok daun sup, kerat kasar2
1 genggam bawang goreng
Air secukupnya (anggaran 5 - 6 liter) --- guna air rebusan ayam lg sedap
2 camca besar rempah sup "Adabi"
1 1/2 camca besar rempah kurma "Adabi"
1 biji bawang besar*
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1.5 inci halia*
4 biji buah keras*
1/4 inci kunyit hidup*
2 btg serai *
1 inci lengkuas*
1 camca besar lada hitam biji*(*dikisar halus)
BAHAN TUMIS :-)
1 1/2 camca besar rempah kurma "Adabi"
1 biji bawang besar*
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1.5 inci halia*
4 biji buah keras*
1/4 inci kunyit hidup*
2 btg serai *
1 inci lengkuas*
1 camca besar lada hitam biji*(*dikisar halus)
BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
BAHAN LAIN :-)
Nasi impit, didadu ------ cath suka bihun
Begedel
Taugeh, buang ekor dan celur sekejap
Cili kicap
Soo hoon goreng
Kacang tanah goreng
Daging ayam yang dicarik halus
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Bawang goreng
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK KUAH SOTO :-
UNTUK SOTO AYAM :- Isi nasi impit secukupnya dalam mangkuk, tuang kuah. Letak begedel, dan bahan2 lain. Nikmati soto dengan sambal kicap..hmmmm...
No comments:
Post a Comment