Followers

Wednesday, December 7, 2011

RED VELVET CAKE



KALI ni ummi mencuba CAKE RED VELVET plak..org dok hangat kata kek ni sedap + kek ni mahal...
and ummi pun servey²..ye lah..cake ni mahal

so ummi kumpul ler semangat yg ado ni...tuk try buat cake ni..
umah ummi ni bukan lah penggemar cake sebenarnye..
so kalau ummi tetiba teringin nak buat cake..ummi akan buat 1/2 adunan...tuk keselamatan...he3....

cake ni agak remeh jugak nak buat...sebab ade step² yg kite kena ikut betul²...
and ade jugak bahan² yg mcm susah nak cari macam susu whole milk tu....x tahu ler nak cari kat mana...tp sib baik ade jugak yg boleh menjadi substitute pada bahan ni....he3..lega..tp maybe rasanye x se kick resepi asal lah kot kan...



RED VELVET CAKE


BAHAN²

- di ayak - 
* 1 1/4 cwn tepung gandum
* 1/2 sdt baking powder
* 1/2 sdt garam


- di satukan -
+ 1 sdb serbuk koko
+ 1 sdb pewarna merah


1/4 cwn soft unsalted butter -kite kai butter biasa jew
3/4 cwn sugar
1 bji telur
1/2sdt esen vanilla
1/2 cwn buttermilk - kite campurkan 1/2 cwn susu segar + 1/2 sdt lemon ( biarkan 10 minit )
1/2sdt vinegar -x guna pun cuka..gantikan ngan 1/2 sdt lemon
1/2 sdt baking soda


Cream cheese frosting
125g cream cheese
50g unsalted butter
110g powdered sugar -
1 cup fresh cream, whipped until stiff
-

CARA²

1. panas kan oven - 175 degrees Celsius.

2. pukul butter + gula hingga gebu. masukkan telur dan pukul hingga sebati. masukkan esen vanilla dan campuran koko powder.pukul hingga sebati

3. masukkan bahan ayak + susu seang seli. (F-M-F-M-F)

4. dlm mangkuk kecik, campurkan cuka / jus lemon + baking sodadan biarkan seketika dan masukkan dlm adunan..kacau rata menggunakan spatula.masukkan dlm loyang yg berukuran 6" and dan bakar seama 50min atau sehingga masak ( LAIN OVEN LAIN MASA MASAK..MCM OVEN I..30 MINIT CUKUP )

5.BIARKAN SEJUK ATAS JARING

7. BIA DAH SEJUK..BELAH CAKE MENJADI 2 ATAU 3 LAPIS AND SAPUKAN CREAM CHEESE FROSTING DAN BIARKAN SEJUK DLM PETI AIS

Cream Cheese frosting:
1. PUKUL CREAM CHEESE + BUTTER HINGGA LEMBUT
2. MASUKKAN GULA AISING AND PUKUL HINGGA RATA
3. MASUKKAN CREAM AND ADUK RATA...THEN BOLEH SAPU PADA CAKE.






2 comments:

F.A.R.A.H. deeb said...

Mak aiii gebunya cream cheese itu hehe.. kek ni mmg sedap!

catherinnezehal said...

kak FAEAH DEEB : he3...mg sajo buh bebanyak..baru ngam ho..he3...