hmmmm.....1st time buat apam ni..alhamdulillah menjadi jugak menu minum petang ummi sekeluarga....
saje nak try sebab apam ni menggunakan air soda kan...tu yg nak try..almaklum ler..jakun...he3...
resepi ni ummi dapat bila ummi godek² FB rakan²..and terjumpalah resepi ni...and alhamdulillah....bila buat ikut tips yg di berikan..mmg menjadilah...
nak buat apam mekar ni...ade tips² yg kite kena ikut untuk memastikan apam kite ni senyum lebo yew...kalau x..apam tu kadang² senyum mcm nak x nak jew....lagi haru dia x senyum langsung...he3
ini tips yg kite boleh ikut k...
1. mase nak kukus air tuu biar2 btol gelegak
2. bli aissoda dalam botol yng tidak berais
3. bole gune gula kasar gak
4. gune tepung cap kunci @ wau @ cempake
5. telo suhu bilik
ok..jom kite belek resepi
APAM MERKAH/ MEKAR....senyummmmmm
resepi asal : KAK ZU FB
bahan2
230 gm gula castor
2 biji telur...suhu bilik
1 sudu teh ovellete
letak ape2 paste untuk menghilangkan rase soda tuuu
1 tsp esen vanilla
250 gm tepung gandum
1 cawan aiskrim soda (
air gas
)...suhu bilik (
jangan penuh sangat..kurangkan skit je
)
cara2
1. pukul telur,gula dan ovellet hingge kembang...masukkan esen vanilla.
2. pastu masukkan tepung berselang seli ngan aiskrimsoda.
3. bhgikan kepade beberape bhgian..letak PEWARNE DAN PASTE yang disukai
4. kukus selame 7 hingge 10 mnit.
5. pastu..senyummmmmm lerr sbb apam menjadik..
No comments:
Post a Comment